XVI
“Volume XVI Autumn 2011”
Perception dergimizin bu özel sayısında yer alan yedi makale, Türk Dış Politikasının(TDP) farklı yönlerini ele almakta ve yeni dış politikanın anlaşılmasına katkıda bulunmayı ve son on yılda TDP’de gözlemlenen yeni dinamikler, açılımlar ve politika düzenlemeleri hakkında içgörüler sunmayı amaçlamaktadır.
XVI
Volume XVI Autumn 2011
Perception dergimizin bu özel sayısında yer alan yedi makale, Türk Dış Politikasının(TDP) farklı yönlerini ele almakta ve yeni dış politikanın anlaşılmasına katkıda bulunmayı ve son on yılda TDP’de gözlemlenen yeni dinamikler, açılımlar ve politika düzenlemeleri hakkında içgörüler sunmayı amaçlamaktadır. Bu sayıda yayınlanan tüm makaleler, 2000'li Yıllar: Türkiye'de Dış Politika başlıklı kitapta yayınlanan Türkçe orijinallerinin çevrilmiş ve güncellenmiş halleridir.
Bu sayıda İbrahim Kalın TDP’nda yeni bir olgu olan kamu diplomasisi ve yumuşak güç kavramlarını ele almaktadır. Akademisyenler ve politika yapıcılar arasında, Türkiye'nin komşu bölgelere ve diğer ilgi çekici coğrafyalara yönelik politika girişimlerini desteklemek için daha etkili kamu diplomasisi araçlarına ihtiyacı olduğu konusunda neredeyse evrensel bir anlaşma söz konusudur. Şaban Kardaş, TDP’nin en önemli ve en uzun soluklu konularından biri olan Türk-Amerikan ilişkilerini incelemektedir. Hasan Kösebalaban, Türkiye'nin genel dış politika gündeminin önemli bir maddesini oluşturan bir diğer bölge olan Ortadoğu bölgesini makalesinde incelemektedir.
Türkiye'nin Ortadoğu'daki bölgesel politikalarının oluşturulmasında sadece maddi değil, aynı zamanda fikirsel faktörlerin de belirli roller oynadığı argümanını ileri sürmektedir. Fahrettin Altun ise , TDP’nin sosyolojik bir analizini sunuyor. Medyanın temsil stratejilerine odaklanan Altun, uluslararası haberlerin kapsamını değerlendirmek amacıyla, yaygın olarak dağıtılan iki ulusal gazete olan Hürriyet ve Habertürk'ün “Dünya” sayfalarının eleştirel bir değerlendirmesini yapmaktadır.. TDP’deki bir diğer ilginç alan ise Türk-Rus ilişkileridir. Fatih Özbay çalışmasında, özellikle son on yılda Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı ele almaktadır. Bülent Aras ve Pınar Akpınar'ın kaleme aldığı makale ise Kafkasya bölgesinde Türk Dış Politikasının karşılaştığı zorlukları ele almaktadır. Bu çalışmaları, yalnızca bölge ülkelerinin değil, Kafkasya'ya yoğun ilgi gösteren bir dizi dış aktörün politikalarını da dikkate alan bölgesel düzeydeki analize dayanmaktadır.
SAM E-BÜLTEN
En Güncel Bilgilere Hızlı Erişim! Kurumsal E-Bültenimize Abone Olun, Haberleri Anında Alın.